Aditivi so kemične snovi, ki se množično uporabljajo v tehnoloških procesih predelave hrane, kljub temu da številne raziskave potrjujejo njihov negativni učinek na človeško telo.
V naši raziskavi smo raziskovali vpliv mononatrijevega glutamata, tartrazina ter natrijevega benzoata na jetrne celice človeka. Izpostavili smo jih dvema različnima koncentracijama aditivov, nato smo s spektrofluorimetrom merili reaktivne kisikove spojine (ROS), z biokemičnim analizatorjem pa vrednosti albumina, trigliceridov in glukoze.
Analiza rezultatov je potrdila vpliv vseh aditivov na celice, tako na njihov ROS kot na njihove produkte, torej albumin, glukozo in trigliceride. Koncentracija glukoze se je ob dodatku vseh treh aditivov znižala. Vrednost albumina se je spremenila le pod vplivom tartrazina. Mononatrijev glutamat in tartrazin sta povzročila povišanje koncentracije trigliceridov, medtem ko se je količina teh ob dodatku natrijevega benzoata znižala. Količina ROS se je povečala le ob dodatku natrijevega benzoata, pod vplivom preostalih dveh aditivov pa se je vrednost nekoliko znižala. Rezultati so pokazali tudi razlike glede na uporabljene koncentracije aditivov. Višje koncentracije so povzročile večje spremembe na celicah kot nižje koncentracije.
Kljub temu, da je bil eksperiment izveden in vitro, lahko sklepamo na negativni učinek aditivov na naše telo in zato svetujemo previdnost pri izbiri hrane in uživanju produktov, ki vsebujejo aditive.